Wentworth Commons

Location

Chicago , IL
United States
41° 52' 41.2104" N, 87° 37' 47.2728" W
Illinois US

The Wentworth Commons Residence provides 51 affordable apartments for recently homeless families and individuals in the Roseland neighborhood of Chicago. The 65,800-sf four-story building includes a housing program on the upper floors and supportive services on the ground floor. Apartments range in size from studios to four bedrooms and are blended throughout the building to create a sense of community. Supportive services include a family resource center with community space, case management areas, employment training, and leadership development.
 
Providing more than merely shelter, Wentworth Commons offers a healthy environment for its residents, greater long-term affordability due to energy efficiency measures, and a facility that minimally impacts the City infrastructure. Wentworth provides sustainable supportive housing as a direct response to the needs of a low-income minority community that has lost housing, businesses, and other economic resources. Wentworth’s development by Mercy Housing Lakefront was supported by the community of Roseland from the very beginning, as demonstrated by an invitation from the local Alderman to develop the site. This was based on Mercy Housing’s successful conversion of a neighborhood nursing home into a Single Room Occupancy facility.
 
Incorporating sustainable design was an early goal for the project. This lead to a planning process structured around sustainability within the multidisciplinary design team. During schematic design, an eco-charrette was held with all team members in attendance, including the general contractor. In all of the subsequent coordination meetings, the LEED Rating System remained a focal point throughout the design development and construction document phases.
 
Wentworth’s site, a former brownfield, was donated by the city of Chicago. The site faces commercial uses along 111th Street and residential uses along 110 th Place and Wentworth Avenue. The L-shaped building footprint establishes a strong street edge, while providing a secure backyard garden sheltered from the bustle of the two main streets. The Wentworth’s parking area incorporates a light-colored paving system and the building’s roof is highly reflective. These measures help to reduce the project’s contribution to the urban heat island effect. The Wentworth is served by two major bus lines, one of which provides connections to a commuter rail station one mile east of the building. The project is pedestrian and bicycle friendly, with a permanent bike storage room on the ground floor for resident and staff use. The entry sequence at the ground floor provides a connection to the exterior and fosters resident/visitor education: As one enters through the security vestibule into the main lobby, glazing allows a visual connection through the building to the natural environment beyond. Programmed exterior spaces work in concert with the architecture, providing seating areas under a trellis and open space for children’s play in the garden. Bridge platforms cross over a planted bio-swale where exposed filtering devices not only manage site water, but illustrate the cycle of water collection and conveyance. As the building occupants are mostly families and youth, these features will be used as an educational tool, integrating and exposing systems and cycles rarely experienced at this scale.
 
The community surrounding the Wentworth site has been blighted for many years, prompting the project designers to establish a new aesthetic rather than draw from the immediate context. The resulting architecture expresses sustainability most notably in the 33-kWh photovoltaic system supported by exposed trusses at the roof line and the use of earth tones for the exterior masonry and the interior finishes. Twenty-six percent of the building products were manufactured within a 500-mile radius of the project, including all the exterior masonry. Rapidly renewable materials included cork flooring in the community spaces and wheatboard wainscot in all of the corridors. The wainscot also serves to improve the durability of the corridor walls. The Astra-glaze product that gives the exterior its lively color was in part selected because of its graffiti resistant properties. The building has permanent recycling rooms on each floor, and residents are encouraged to sort, newspapers, plastic, aluminum, and glass.
 
Asthma and other upper respiratory diseases are often an unfortunate characteristic of the "at-risk" population of Wentworth and this is further exacerbated by little or no access to proper healthcare. As such, improved Indoor Air Quality was sought through the specification of low emitting paints, sealants, and adhesives. Wentworth’s mechanical system is designed to be 28% more efficient than the Chicago Energy Conservation Code (earning 4 points in the LEED rating system). This will result in an annual energy savings of $20,000 to $25,000 based on year 2005 gas prices. Daylighting is maximized most notably in the double-loaded corridors where borrowed light from the shared living rooms on each floor enters deep into the elevator lobbies. Additionally, skylights were incorporated at the top floor. Wentworth was commissioned in compliance with LEED and a Building Automated System was specified to help maintain the systems over the long haul. The owner is also now seeking funding to further monitor this facility and compare it to their other facilities where lesser levels of sustainability were incorporated. 
 
Lessons Learned from the Architect - When sustainability is a goal, the importance of incorporating this as early as possible in the design process cannot be overstated. In the case of Wentworth, sustainability was identified during the feasibility study and we believe that this early commitment contributed to its success as a “green” building. At the end of the day, we believe that good architects by nature always want to improve on their next design. The fact that “constantly learning” is a part of the field is what draws many of us to it. In the case of the team for Wentworth, the developer/owner had that same attitude and this created a great synergy for taking on the budgetary challenges. We can easily point to aspects of Wentworth and say what we would do better next time, but for us there is a larger mission. And that mission is about changing the definition of affordable housing and the funding mechanisms for providing it. The fundamental flaw in today’s definition of affordable is that it only applies to initial building cost. This definition needs to expand to include long-term operating cost. Payback has to be part of the formula. If you have read this far then certainly the budget struggles for this type of real world project are all too apparent. Despite not having the economic luxuries that demonstration projects have, Wentworth joins a handful of other supportive housing projects (most of which are finding their way onto this website!) that are setting an example and raising the standard for this type of shelter to include sustainability. – Susan F. King, AIA, LEED AP, Architect for Wentworth Commons
 
Jury Comments:
The roof PV's are dynamic.
This is an eye catching, colorful project that meets LEED requirements and is 100% affordable.
Nice site design, a good example of low impact development.

Green Features: 
AIA Green Housing GuidelinesWentworth Commons
Infill/brownfield/adaptive re-use/high densityRemediated site with compact building footprint. Owner allowed to change zoning to a higher density.
Located near public transportationTwo major bus lines at site with one of the lines connecting to a commuter rail station that is a mile east of the building.
Pedestrian/bicycle friendlyA permanent room for bike storage is provded for residents and staff.
DaylightingFor each floor, borrowed light from shared living areas at perimeter of building is brought deep into areas, such as elevator lobbies and corridors.
Green roofs/cool roofs A reflective white roof was installed to reduce the urban heat island effect, as well as cooling loads in the summer.
High Performance Building Envelope R-21 walls, R-43 roof, R-10 basement. Double-glazed with low-E coating windows.
Stormwater ManagementTwo separate bio-swales collect water from surface parking lot and partial roof. Irrigation reduced through use of native plants.
Energy Efficiency Heating and CoolingApartment common corridors served by an air-to-air heat recovery system that utilizes exhausted air to temper the supply of outside air. A control system optimizes equipment efficiency.
Energy Star Appliances/LightingThrough a State of Illinois program, all lighting is fluorescent and Energy Star appliances were specified.
Renewable EnergyA 33-KwH solar electricity system provides power for a portion of the building.
Recycled Content Materials or Recycling On SiteFly ash was specified in the concrete mix and rock wool, another post industrial by-product, was used in the exterior walls as insulation.
Limit Emissions/moisture/sound/allergensLow-VOC paints, sealants, and adhesives were used.
CommissioningCommissioned to meet LEED requirements, quality assurance is also provided with the installation of a building automated system to help maintain the systems over the long haul.
Dwelling Type: 
N/A
Number of Units: 
51
State: 
ILLINOIS