Pine Ridge Townhomes

Location

Ketchum , ID
United States
43° 40' 50.664" N, 114° 21' 49.1832" W
Idaho US

Pine Ridge Townhomes is a 32-unit mixed-income development of 40% affordable housing and 60% market rate units. The designer, Living Architecture, used a highly integrated design process to establish project benchmarks and goals before design started. Meetings were held with the local housing authority and future residents at which the following priorities were revealed: open space, open floor plans, daylight, and views. Residents of past housing projects designed by Living Architecture were also interviewed to assess what was and was not working in those developments. With the benefit of this input, Living Architecture designed an environmentally conscientious, walkable community with usable open space and connectivity to the town. The homes at Pine Ridge have abundant daylight and views.
 
Living Architecture designed Pine Ridge to fit into its context: a neighborhood of both single-family and multi-family projects along a main circulation corridor. The building masses were broken up to appear like large single-family homes and each unit’s entry was articulated and defined with varying materials and colors.There is no visible difference between the affordable and the market-rate units. The odd-shaped site presented challenges to the designers when considering circulation, solar orientation, and adjacency to existing neighbors. In the end, the project provides 22% open space with a BBQ pavilion, water feature, and play area. Native landscaping was used to blend with the surrounding neighborhood and be drought tolerant. Vehicles circulate around the perimeter of the site to separate cars from open space. Pedestrian and bike paths meander through the project and connect to the local bus and path system, an amenity enjoyed by the entire neighborhood. A beautiful central courtyard is the focus of the development enjoyed by residents and passers-by. Careful site design maintained view corridors for neighbors and allowed sun and views into every unit. The site, formerly an abandoned hotel and eyesore to the neighborhood, is now bustling with people and activity.
 
Sensitivity to the landscape is an important component of the Pine Ridge design. The bBuildings were designed to preserve several eighty-year old pine trees on the site. A central irrigation system incorporates wise water management design and operation. Stormwater is managed on-site through a percolation system that allows it to return to the water table. All buildings of Pine Ridge incorporate passive solar design with carefully placed windows and properly designed overhangs. All windows are low-E and operable for natural ventilation. Sun tubes were placed in interior units for natural daylight. Front entries and porches are covered for protection from snowfall. The buildings also incorporate super insulated 12-19 walls, R-38 roofs, and radiant heated slab-on-grade floors for energy efficiency. Munchkin boilers were installed to provide both the domestic hot water and heat for the radiant system. Energy Star appliances were used, as well as low-flow toilets and showerheads. Each unit was designed with electromagnetic field mitigation, which includes careful placement of wiring and special grounding, as well as a switch to shut off all electric current in the sleeping areas.
 
Pine Ridge was designed and built with durable materials inside and out. On the exterior, a cement-based stucco and Hardieplank siding were used. Both are durable low-maintenance products. A forty-year composite shingle roof system was installed. Other materials incorporated into the design include locally available pumice insulation under slab-on-grade foundations, an engineered floating hardwood floor system in circulation areas, structural and decorative Glulam beams, Medite II formaldehyde-free recycled substrate material for all cabinet boxes, and natural wool carpet pads. Tyvek house and stucco wrap with metal flashing was used at corners and joint conditions. All interior wood was finished with low-VOC finish, no-VOC primer and wall paint, and solvent-free adhesives.
 
The budget was closely monitored; one strategy used to reduce costs was to buy materials and finishes in bulk before construction started. The radiant heat systems were designed in a rack system and pre-fabricated off-site before installation, making a high-quality system affordable. Recycling was also incorporated at every step of the design and construction of Pine Ridge, from demolition to occupancy. Contents that could be reused from the existing structure were donated to the local building material thrift store. Construction debris was collected and recycled at the local dump. Kitchens were designed to accommodate a four-bin recycling system and individual garbage systems were used instead of a central dumpster to allow for recycling pick-up at each residence. Buyers were educated about the healthy and environmentally conscientious features of their homes. The designers are continuing to work with the local housing authority to do an annual follow up with residents to verify the energy performance of the buildings.
 
Lessons Learned from the Architect: - The community realized that the integration of community housing within a higher price-point market rate residential product did not negatively affect sales prices. Many market-rate residents have stated that they preferred living in a residential resort where year-round community housing neighbors lived. The neighbors are an asset to a personable community.  
- Some residential units only had daylighting at either end, therefore "sun tubes" were incorporated into the design to bring light into internal living spaces. Based on their affordability, ease of installation, and effectiveness, we will be incorporating "sun tubes" into future projects.
- We used closed cell spray foam insulation to create "warm attics." This insulation system proved to be cost effective and greatly beneficial. The use of this type of insulation allowed financial savings on the fire sprinkler system, enhanced energy efficiency, and sound deadening, which is greatly appreciated by the residents.
 
Jury Comments:
Good strategies and special effort with the electromagnetic field mitigation.
Nice example of an internal radiant heat system for modular housing.

Green Features: 
AIA Green Housing GuidelinesPine Ridge Townhomes
Infill/brownfield/adaptive re-use/high densityBuilt on the site of an abandoned hotel.
Located near public transportationLocated on a major arterial with direct access to public transportation and connected to a county-wide bike path system.
Pedestrian/bicycle friendlyExtensive pedestrian paths were put in and around the site. Connection available to an existing county-wide bike path system.
DaylightingPassive solar design of all buildings, window placement to allow for sun and views in the units, sun tubes in interior units to provide natural daylight.
High Performance Building EnvelopeSuper insulation in walls and roof; R-19 blown-on cellulose insulation; R-38 closed cell spray foam Urethane insulation; R-10 continuous volcanic pumice insulation under slab and R-11 rigid foam board vertical perimeter insulation ; low-E glass in all windows.
Stormwater ManagementOn-site percolation system that introduces stormwater back into the water table; native and drought tolerant landscaping throughout the project.
Water Saving AppliancesLow-flow toilets and showerheads.
Energy Efficiency Heating and CoolingPassive solar design in all buildings with carefully placed windows and overhangs to allow for sun and views in every unit every day of the year; all windows are operable to allow for natural cooling and ventilation; radiant heated slab-on-grade floors with high-efficiency munchkin boilers used to provide both the domestic hot water and the heat for the radiant system.
Energy Star Appliances/LightingYes
Recycled Content Materials or Recycling On SiteAll cabinet boxes made with Medite II material that is made from 100% recycled wood content and is formaldehyde free; construction debris was collected and recycled at the local dump; kitchens were designed to accommodate a four-bin recycling system and individual garbage systems were used instead of a central dumpster to allow for recycling pick-up at each residence.
Limit Emissions/moisture/sound/allergensAll interior wood finished with low-VOC finish; zero-VOC primer and wall paint in all units; solvent-free adhesives; formaldehyde-free cabinet boxes.
Dwelling Type: 
N/A
Number of Units: 
32
State: 
IDAHO